Ontwikkel je eigen werkplezier en laat het nieuwe jaar sprankelen door jouw moed!

sprankelen-door-jouw-moed.jpg

Hoe mooi is het als je als managementondersteuner ondanks alle drukte toch kunt blijven genieten, of beter nog: door wat je dóet, écht geniet!

Werkplezier ontwikkelen start met stil staan. Juist tijdens de kerstperiode staan we vaak even stil bij het afgelopen jaar. Vraag je dan eens af: van welke werkzaamheden krijg ik energie en wat kost me moeite of wil ik eigenlijk liever niet doen. De antwoorden op deze vragen zorgen voor de nodige bewustwording. En dat heb je weer nodig om keuzes te kunnen maken in je werk. En om veranderingen echt in gang te kunnen zetten.

Want dát de managementondersteuning verandert is een feit. Je ervaart het dagelijks in je werk. Je hebt nog maar amper alle functionaliteiten onder de knie in Outlook, Sharepoint of Word en dan mogen we ons weer verdiepen in OneNote of Office 365 en Teams. Je huidige manier van werken moet lean én agile want veranderen is een constante. Continu bezig zijn met zaken die ertoe doen en die een toegevoegde waarde leveren voor de ‘klanten’ waarvoor je werkt vraagt om moed. Het is namelijk veel makkelijker om te blijven hangen in de routine van alle dag.

De komende periode is voor alle managementondersteuners een ‘kritiek moment’ want verdere digitalisering en robotisering kloppen aan de deur. De generatie die nu wordt geboren zal spelen met AI (artificial intelligence)-vrienden en les krijgen van virtual reality-leraren. Kies je ervoor om te blijven doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Ben jij zo sterk om de twijfel en angst die je voelt onder ogen te zien, dan toon je moed en neem je actie.
Dus: Wil jij doen wat ertoe doet en genieten van je werk? Start dan bij het stil staan en gebruik je moed om je werkplezier te vergroten. Met jouw creativiteit en empathie zorg je voor grip op de uitdagingen van de toekomst. Want creativiteit en empathie zijn niet te digitaliseren!

Tips voor het vergroten van je werkplezier vind je hier. Maar hoe zorg je dat je goed, gezond en met plezier kan blijven werken? Ga met de Koerskaart in dialoog over werkstress en werkplezier. De koerskaart ‘check je werkstress’ vind je hier.

Een andere tip voor een moedige start van 2018 komt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze bieden een subsidieregeling met de mogelijkheid tot een persoonlijk ontwikkeladvies voor managementondersteuners van 45 jaar en ouder. Het doel van het ontwikkeladvies is dat jij als 45-plusser wordt gestimuleerd om de regie over jouw loopbaan in eigen handen te nemen, zodat je beter voorbereid bent op de wijze waarop jij invulling geeft aan de rest van jouw carrière. Wil je meer weten? Klik hier.

De laatste tip is geïnspireerd op de TEDtalk van Ernst-Jan Pfauth voor TEDx Maastricht. Deze talk is écht 12 minuten van je tijd waard!. Hij leert ons dat we eigenlijk allemaal dagelijks bezig zijn met onszelf uit te putten. We zijn allemaal zó druk en vinden dat blijkbaar ook belangrijk. Als je iemand vraagt: ‘hoe gaat het me je?’ krijg je vrijwel altijd als antwoord: ‘zó druk!’. En als iemand zou zeggen: ‘och, eigenlijk gaat het wel want ik ben niet zo druk’ dan vinden we dat niet heel positief. Hij leert ons dat we het leven zien als één grote competitie. Bij alles wat we doen, vergelijken we dat met iemand anders. Er is altijd wel iemand beter, gaat vaker op reis, heeft een groter netwerk, etc. Door ons telkens te vergelijken met anderen raken we uitgeput in het streven nét zo (goed) te worden. De allerbelangrijkste tip is dus: stop met die dagelijkse competitie! Hoe dan? Nou,…. door een ritueel te starten dat vergelijkbaar is met je dagelijkse rituelen als tandenpoetsen en douchen. Zaken die bijdragen aan je fysieke gesteldheid.

https://youtu.be/T9vLHFza8Uc

Begin met het ontwikkelen van een ritueel voor je mentale rust en doe het nu! Denk aan dankbaarheid. Oefen om dagelijks stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld door iedere dag op te schrijven wat er op die dag is gebeurd waarvoor jij dankbaar bent. En weet dat een ritueel ontwikkelen tijd nodig heeft. Elke nieuwe bezigheid kost je minstens 21 dagen om er een gewoonte van te maken. Stel het dus niet langer uit maar start nu met het bedenken wat jou blij maakt iedere dag, waarvoor jij dankbaar bent of welke andere positieve gedachte dan ook. En als jij dit jezelf eigen hebt gemaakt, vergeet dan niet om ook andere te inspireren hetzelfde te gaan doen. Hierdoor maak jij iedere dag de wereld een stukje mooier en relaxter. En dan toon je MOED!

Ik wens je voor komende feestdagen alle tijd voor de mensen die jouw aandacht verdienen en voor het nieuwe jaar heel veel moedige momenten!