We verkopen onze digitale ziel voor een paar cent!

Malware blog

Digitaal veilig werken; ben je bewust van de risico’s!

Verkoop jij je digitale ziel voor een paar centen?

Zo blijkt maar weer, digitale veiligheid wordt grotendeels bepaald door kennis van de gebruiker. Want geen rationeel denkend mens zou toestaan dat iemand voor een paar centen een virus mag installeren op de PC. Maar een programma installeren is blijkbaar geen probleem als het niet als bestandsnaam “virus.exe” heeft. Als je het artikel van NU.nl leest zijn er slechts twee conclusies:

  • Onze digitale ziel is niets waard
  • We hebben gewoon te weinig kennis van de risico’s

Logisch dan ook dat ik in dit blog artikel wil benadrukken dat we ons online gedrag moeten aanpassen. Blijkbaar zijn we tot een hoop bereid mits er een kleine incentive tegenover staat. En begrijp me niet verkeerd; ik maak me daar ook schuldig aan. Als iets gratis is ben ik eerder geneigd iets te proberen dan wanneer het wat kost. Onderstaande afbeelding kwam ik ooit eens tegen over dat onderwerp.

We verkopen onze digitale ziel voor een paar cent

Wat is het risico?

Wanneer je een programma installeerd op je PC, moet je zeker weten dat het uit betrouwbare bron komt. Komt het niet uit betrouwbare bron, dan ben je overgeleverd aan de kwaliteit van je virsus- en malwarescanner en is het hopen dat het risico herkend wordt door deze tools. Ook het downloaden van illegale software is daarmee een groot risico. Want een betaald programma downloaden dat zodanig is aangepast zodat je het kunt downloaden zonder er voor te betalen, kan ook op andere punten zijn aangepast waardoor je een aanzienelijk risico loopt dat jouw machine wordt besmet met ongewenste software.

Veilig met afdoende privacy?

Digitaal veilig zijn en voldoende privacy hebben is blijkbaar geen issue als we er een appel en een ei voor terug krijgen. In mijn laatste blog artikel over de risico’s van openbare WiFi netwerken zei ik het ook al: “als iets gratis is, dan neem je waarschijnlijk niet het product af, maar ben je zelf het product”.

WhatsApp foto’s

WhatsApp is een ander voorbeeld, natuurlijk is het een fantastische oplossing, met name doordat vrijwel iedereen WhatsApp heeft en gebruikt. Echter, foto’s die je stuurt via WhatsApp worden ook meteen eigendom van WhatsApp en mogen dus gebruikt worden door WhatsApp voor allerlei doeleinden, theoretisch mogen ze deze foto’s zelfs doorverkopen.

Een leven lang offline dan maar?

Begrijp me goed, het gaat mij er niet om jou over te halen je leven lang offline en dus zonder internet te gaan leven. Wat ik wel wil bereiken is dat je weet wat de risico’s zijn en je leren om bewust(er) om te gaan met deze risico’s. Probeer risicovol gedrag zo veel mogelijk te vermijden.

Upgrade je kennis met een training

Vanzelfsprekend wijs ik je ook nog even op onze training Security Awareness (veilig digitaal werken). Een training vol eye-openers zonder overdreven bangmakerij. De training Security Awareness is voor iedereen die werkt en gebruik maakt van ICT maar van laptops, desktops, Internet, tablets, Apps en alle bijbehorende risico’s niet zijn of haar beroep heeft gemaakt.

Veilig werken kan! Investeer in je digitale vaardigheden om grote stappen te maken in je gedrag om zo slimmer, prettiger en veiliger te werken.

Gerelateerde trainingen