Persoonlijke ontwikkeling tips

Jouw AQ is van levensbelang!

Hoe groot is jouw Adaptability Quotient

Dinsdagavond 3 november 19.00 uur. Ik zit, net als heel veel Nederlanders, voor de buis om van onze MP te vernemen wat de aanvullende coronamaatregelen worden. Vanwege het onverminderd hoge aantal ziekenhuisopnames zijn nieuwe, strengere maatregelen nodig. Dat snap ik. Toch voel ik me teleurgesteld als ik hoor dat er geen groepslessen meer mogen worden gegeven. Geen yogalessen meer voor mij, in ieder geval de komende twee weken. Een diepe zucht…….en..: gelijk schakelen. Wat kan wel? Je mag met twee personen buiten zijn. Dus……ik spreek met een vriendin af om op het tijdstip van onze reguliere yogalessen voortaan samen te gaan wandelen. Daar blijf je ook fit van, dat ontspant ook. Een prima alternatief. En gelijk is mijn gevoel van teleurstelling verdwenen.

Het eerste telefoontje de volgende werkdag was met een goede klant van me. Natuurlijk bespraken we ook even de nieuwe maatregelen en de consequenties hiervan voor werk en privé. Ik deelde mijn ervaring zoals hiervoor omschreven. Een verrassing stond me te wachten in de vorm van een compliment. ‘Wat heb jij een hoog AQ!’ kreeg ik te horen. ‘Jij past je wel heel snel aan, aan die telkens veranderende omstandigheden. Je hebt een hoog Adaptability Quotient’. In het Nederlands noemen we dat een groot aanpassingsvermogen. Wat is dat eigenlijk?

Aanpassingsvermogen is de mate waarin je soepel en flexibel kunt reageren op:

  • gewijzigde situaties
  • veranderingen in je werk of werkomstandigheden
  • organisatieveranderingen
  • veranderingen in uw privésituatie

En ondanks al die veranderingen blijf je dan doelmatig handelen.

Hoe zit het met jouw Adabtability Quotient?

Check jezelf met onderstaande voorbeelden:

AQ vragenlijst

Heb je vaak een kruisje gezet in kolom ‘ja’? High five 👌, dan zit dat aanpassingsvermogen bij jou wel goed. En heb je ook af en toe een ‘nee’ aangekruist dan behoor je tot een heel grote groep van gelijkgestemden 😊. Weet dan dat je werkomgeving stimulerend kan werken op (het verbeteren van) jouw aanpassingsvermogen. Hoe meer mogelijkheden er zijn om van je collega’s te leren of cursussen en trainingen te mogen doen, hoe beter het is. Leren en ontwikkelen draagt bij aan een groter aanpassingsvermogen, blijkt uit onderzoek. Zelfs een fijne sfeer, een omgeving waarin collega’s elkaar helpen en ondersteunen, vergroot het aanpassingsvermogen. Ga dus actief op zoek naar collega’s waarvan jij iets wilt leren. Of stel je vragen in LinkedIn-groepen van jouw beroepsgroep of jouw werkveld. Neem een abonnement op interessante nieuwsbrieven of volg moocs (Massive open online courses). Kortom: mogelijkheden en ideeën genoeg. Start nu!

Hoe groter je aanpassingsvermogen is, hoe meer je van waarde bent voor je organisatie. Immers voor iedere organisatie geldt dat zij zich continu moet aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. En de veranderingen komen en gaan ook steeds sneller. Logisch dus dat aanpassingsvermogen als een van de future proof competenties wordt gezien. Een oproep ook aan alle leidinggevenden in organisaties om (nog) meer ruimte te bieden voor het volgen van (online) opleidingen en trainingen. Of als dat niet meer past in het budget voor 2020, is het bieden van tijd en ruimte voor collegiale feedback een prima alternatief. Want alleen organisaties met medewerkers die in staat zijn zich snel en makkelijk aan te passen hebben een toekomst. Jouw AQ is dus van levensbelang!

Succes!

Marianne H.M. Smits

Tip: Je AQ direct verhogen? Grasduin eens door alle trainingen die wij als AVK aanbieden.