Digitaal Vitaal
Digitaal Vitaal
Bouke digitaal fit

Digitaal Vitaal

'Met de juiste aandacht voor digitale vitaliteit, zorg je voor meer werkgeluk en dus productiviteit'

Is jouw organisatie digitaal vitaal? Als organisatie heb je geïnvesteerd in goede digitale voorzieningen: een prima infrastructuur, hardware die ondersteunt en software die je medewerkers optimaal kan laten werken. Perfect passend bij de visie van de organisatie. Dat klinkt helemaal goed.
En… is dit genoeg om een werkomgeving te creëren die mensen helpt het beste uit zichzelf te halen én bijdraagt aan het verhogen van de vitaliteit van je medewerkers? Zodat ze aan het einde van de werkdag nog steeds fit zijn? Een werkomgeving die ook geschikt is voor nieuwe flexibele vormen van werk? Kortom een werkplek die ondersteunt in duurzame inzetbaarheid?

Wat houdt 'Digitaal Vitaal' nu precies in?

Er zijn vier factoren die jou helpen om optimaal digitaal vitaal te zijn:
1. Digitaal Vitaal Leiderschap en Eigenaarschap
2. Van 'altijd online' naar een 'Digitaal Vitaal - Online/Offline ritme'
3. Nieuwe vaardigheden om Digitaal Vitaal te blijven
4. Digitaal Vitaal samenwerken

1. Digitaal Vitaal Leiderschap en Eigenaarschap

Werknemers zijn zelfstandiger en verantwoordelijker dan ooit. Dus met de productiviteit en betrokkenheid zit het wel goed. Het werken op afstand maakt het ingewikkelder om uitspraken te doen over iemands welzijn. Daar is visie en leiderschap voor nodig en natuurlijk persoonlijk leiderschap. Zorg dat je medewerkers in staat zijn om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen. Zodat ze bewust kiezen waaraan ze hun energie en tijd elke dag besteden, zowel persoonlijk als professioneel.

2. Van 'altijd online' naar een 'Digitaal Vitaal - Online/Offline ritme'

Iedere dag naar kantoor, dát gaan we niet meer doen. Uren in de file én zitten in de auto draagt niet bij aan je vitaliteit. Hybride werken wordt de norm: op kantoor als het nodig is om samen te werken en anders kiezen we een passende werkplek; thuis of ergens anders. Werken op afstand gaat dus niet meer weg, dat weten we zeker. Essentieel is het dan om kritisch te kijken naar de hoeveelheid tijd die je aaneengesloten doorbrengt achter je laptop. Er zijn heel prettige tools die je helpen fit te blijven door je te stimuleren regelmatig te gaan staan, even een korte oefening te doen of te gaan wandelen. Het gebruik van deze tools helpt je kritisch te kijken naar hoe jij je werkdag optimaal kunt indelen. Met voldoende tijd voor focus, samenwerken én fysieke beweging zonder digitale afleiding. Online…, Offline…, Repeat...

3. Nieuwe vaardigheden om Digitaal Vitaal te blijven

De manier waarop we werken verandert ingrijpend. Dat heeft consequenties voor de competenties die werknemers nodig hebben. Het gaat hierbij niet alleen om méér vaardigheden, maar ook andere dan tot nu toe. Om dit verschil tussen aanwezige en benodigde vaardigheden te overbruggen is her-training of bijscholing nodig. En dat kan op heel veel verschillende manieren, passend bij ieders persoonlijke behoefte. Van klassikale trainingen tot moocs (Massive Open Online Courses) en van boeken lezen of video’s bekijken tot het beluisteren van podcasts. Of een ‘blend’ van diverse vormen. Een ding is zeker: wil jij digitaal vitaal zijn, dan moeten je hersenen ook in training blijven.

4. Digitaal Vitaal samenwerken

In rap tempo zijn we in de afgelopen jaren digitaal gaan werken. Er vindt nu veel afstemming en samenwerking plaats in videocalls. En dat gaat tot op zekere hoogte prima. In de fysieke wereld waren we nog wel eens kritisch op het geroezemoes om ons heen. Toch was dat ook dé manier om informatie op te vangen, snel zaken te kunnen uitwisselen of even zaken met elkaar af te stemmen en taken te coördineren. Online werken maakt zichtbaar wat er beter kan in de samenwerking. Hoe houd je digitaal een gezamenlijk beeld van taken én de status daarvan? Hoe zorg je ervoor dat je weet waar welke informatie is opgeslagen? Via welke kanalen loopt de formele en informele communicatie? Op welke momenten en hoe lang willen we synchroon samenwerken? Wanneer plannen we ruimte om a-synchroon en gefocust aan de slag te kunnen. Nieuwe afspraken én afspraken per team zijn nodig.

Breng je organisatie in de Waarom-fase

We moeten ons afvragen wat dit van mens en organisatie vraagt en waar nodig onze houding en ons gedrag aanpassen. AVK helpt je hierbij. In eerste instantie om je organisatie in de waarom-fase te krijgen. Want alleen door de juiste vragen te stellen kom je bij de kern van de nodige veranderingen. AVK helpt je om samen tot nieuwe inzichten te komen en een andere visie te ontwikkelen op het gebied van organiseren en hybride werken.

Bekijk onze Digitaal Vitaal trainingen

Marianne heeft als coach en adviseur in de periode 2020-2021 een begeleidingstraject gedaan met het team bevlogen en hardwerkende managementassistenten. De organisatie was in verandering en vroeg om meer samenwerken over disciplines heen, pro-actief handelen en nee mogen zeggen.

Marianne heeft het team geholpen om de eigen kracht en de nieuwe mogelijkheden van deze verandering te vinden. Ze heeft daarbij oog voor de individuele belangen van medewerkers, mij als leidinggevende en organisatie. Zij weet op inspirerende en open wijze mensen in te laten zien dat het ook anders kan en wat dit hen persoonlijk en als team oplevert. Ze benadrukt daarbij de kracht van de medewerker zelf.

De gesprekken met Marianne waren altijd eerlijk, humorvol en meedenkend hoe een stap verder te komen. Maar soms ook confronterend en daarbij altijd de balans in de gaten houdend dat het team er wel samen uit moet komen.

Ik beveel Marianne van harte aan.

Referentie: CNV Connectief

Digitaal Vitaal met AVK Training & Coaching