We slepen ons kleine wonder overal met ons mee naartoe. Het is ook zo handig! Altijd je foto’s bij je, mobiel bankieren, navigatie, e-mailen zowel werk als privé (fijn he, 2 accounts 😊) last minute notities maken over een project waar je aan werkt, super handig allemaal…
We dragen een schat aan informatie bij ons, en moeten er niet aan denken dat deze informatie in verkeerde handen valt. Bijzonder vind ik vaak dat als we ons huis uit gaan, we de deuren op slot doen, later thuis een lampje aan laten en de buren bij vakantie vragen de post uit de bus te halen en een oogje in het zeil te houden. Hoe we onze mobiel veilig vergrendelen is iets waar we niet tot minder veel aan denken. Laten we eens kijken naar enkel stappen die je kunt nemen om je telefoon en de schat aan persoonlijke gegevens veilig te houden.
1. Gebruik een toegangscode
Klinkt voor de hand liggend, toch blijkt dat veel mensen geen toegangscode hebben ingesteld, of de standaard fabriekscode nooit hebben gewijzigd. Het idee dat je middels een veeg of tik op je scherm al je info prijs geeft zou je toch aan het denken moeten zetten. Onderwerp van discussie is soms of een patroon of code beter is. Volgens sommige experts is een code beter aangezien de kans een code te vinden moeilijker is dan het raden van een patroon. Maar goed, als je telefoon vergrendelt is zijn beide keuzes prima.
Bij veel toestellen is het mogelijk gebruik te maken van een biometrische ontgrendeling. Middels gezichtsherkenning of bijvoorbeeld je vingerafdruk. Het is natuurlijk veel leuker en handiger om hiermee je smartphone te ontgrendelen. Welke optie je ook gebruikt om je smartphone te ontgrendelen, de gegevens voor die optie worden ergens opgeslagen. Iets wat ergens is opgeslagen zou mogelijk kunnen worden gestolen. Als je pincode of patroon wordt gestolen, kun je deze wijzigen. Dat gaat niet als je vingerafdruk of gezichtsscan wordt gelekt. Mijn advies is een ouderwetse pincode of patroon te blijven gebruiken (en dan natuurlijk niet je pincode van je bankpas).
2. Controleer regelmatig je privacy instellingen
Het aanpassen van je privacy instellingen is vaak lastig omdat deze instellingen op verschillende plekken op je toestel staan. Bij de komst van Android 10 heeft Google dit probleem gedeeltelijk aangepakt en een aantal belangrijke privacy instellingen samengevat. Alle instellingen onder 1 knop is er helaas nog niet. Bijvoorbeeld een instelling als “ automatisch aanvullen” staat wel in de lijst, maar voor veel instellingen moet je alsnog naar je Google account om wijzigingen door te voeren. Nu hoor ik je al bijna denken….dit gaat lastig worden… Laten we gewoon beginnen, het valt best mee.
Voor Android toestellen (versie 10)
• Open instellingen
• Klik op Privacy
Bovenaan zie je staan “Rechtenbeheer” in de lijst zie je al je apps staan waar rechten aan verleend zijn. Tijdens het installeren en updaten van apps worden deze rechten verleend, iets waar je vaak niet bij stil staat. Zie mijn blog “Hey Google… heb je soms iets geheim te houden?”
We zien nu een lijst met rechten die verleend zijn aan verschillende apps op je smartphone. Deze apps hebben dus toestemming om gebruik te maken van bijvoorbeeld je agenda, camera of locatie. Veel apps hebben een logische toestemming. Mijn microfoon heeft toestemming voor Whatsapp anders kan ik niet (video) bellen. En daarbij heeft Whatsapp dus ook toestemming voor toegang tot mijn camera. Het kan snel gekker worden als je door de lijst gaat scrollen. Veel mensen hebben een zaklamp app geïnstalleerd. Wist je dat deze vaak toegang hebben tot je locatie en je contactpersonen? Is dit nodig om je zaklamp aan te zetten? Nee, maar het verkopen van je (locatie-) gegevens aan adverteerders kan winstgevend zijn voor de app bouwer. Het kan ook minder spannend zijn, maar wel iets om over na te denken. Heb je bijvoorbeeld Skype op je smartphone staan, maar gebruik je deze alleen om tekstberichten te versturen, waarom heeft de app dan toegang tot je microfoon?
Zelf ging ik eens kijken welke apps toegang hebben tot mijn camera. Een heel aantal in deze lijst snapte ik. Natuurlijk heeft Microsoft Teams toestemming tot mijn camera (videobellen), evenals Whatsapp en Whatapp Business. Maar waarom zou Stocard, een app waar al mijn spaarkaarten in staan, nu toegang nodig hebben tot mijn camera? Of Wish? Of Waze? Mijn advies is om regelmatig eens door je rechtenbeheer heen te gaan en te kijken en (opnieuw) te beoordelen. Door met regelmaat door het rechtenbeer van je apps te gaan, realiseer je soms dat je bepaalde apps helemaal niet meer gebruikt. Tijdens het schrijven van dit blog dacht ik….Snapchat? Gebruik ik echt nooit, die kan ik wel verwijderen.
Voor de Apple gebruikers is deze lijst er ook.
Ga ook hiervoor naar Instellingen-Privacy en selecteer de gewenste categorie.
3. Zet je vrijwillige datalek uit
Ga weer naar Instellingen – Privacy. Selecteer onderaan “Gebruik en diagnostische gegevens” Dit is een optie om diagnostische gegevens naar de fabrikant te sturen. Dit om hun producten en diensten te verbeteren. Het versturen van deze informatie is optioneel, je smartphone doet het prima zonder dat je niet gespecificeerde soorten en hoeveelheden data naar je fabrikant stuurt. Het is een vrijwillig datalek, dus zet uit!
Apple iOS gebruikers kunnen dit vinden onder Privacy – Analyse en verbeteringen.
4. Maak een einde aan advertentiepersonalisatie
Zowel bij Android als bij Apple wordt gebruik gemaakt van het verzamelen van gegevens om je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Dit kun je ook uitzetten. Zo wordt je ID niet gebruikt om een profiel op te bouwen en je gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Ben je er nu helemaal van af? Nee dat niet… je krijgt nog steeds advertenties te zien, maar ze worden niet meer aangepast op jou gedrag. Maar let op…..als je de browser (cache) wist word deze functie automatisch weer ingeschakeld ☹.
Bij Android vind je de optie onder Instellingen – Privacy – Advertenties. Bij Apple iOS ga je naar instellingen – Privacy – Reclame.
Inmiddels hebben we al aardige stappen gemaakt! Heb je het bovenstaande gedaan, dan is je smartphone al een stuk veiliger.
Nog even over je schermvergrendeling.
Indien je scherm vergrendeld is, is het zwart en kunnen mensen niet “zomaar” in je smartphone kijken. Toch hebben veel mensen hun meldingen wel aan staan. Heel handig natuurlijk, hoef je niet je telefoon te ontgrendelen, en kun je toch even snel zien welk belangrijk appje of mailtje er binnen kwam. Iedereen die toevallig kijkt kan je meldingen ook zien…dit kan een privacy probleem zijn/worden. Daarnaast is het meer gevoelig voor mensen met kwaadaardige bedoelingen. Hierover in een ander blog meer.
Ga voor Android naar Instellingen-privacy
5. Schermvergrendeling en meldingen
Indien je scherm vergrendeld is, is het zwart en kunnen mensen niet “zomaar” in je smartphone kijken. Toch hebben veel mensen hun meldingen wel aan staan. Heel handig natuurlijk, hoef je niet je telefoon te ontgrendelen en kun je toch even snel zien welk “belangrijk” appje of mailtje er binnen kwam. Iedereen die toevallig kijkt kan je meldingen ook zien…dit kan een privacy probleem zijn/worden. Daarnaast is het meer gevoelig voor mensen met kwaadaardige bedoelingen. Hierover vertel ik in een later blog meer.
Ga voor Android naar Instellingen – Privacy – Vergrendelingsscherm. Je kunt hier aangeven of je meldingen altijd, helemaal niet of alleen als het apparaat ontgrendeld is, weer wilt geven.
6. Verwijderde berichten lezen
Vindt je het stiekem ook wel eens vervelend? Een WhatsApp krijgen, even geen tijd om gelijk te kijken, kijk je….”dit bericht is verwijderd”. Jaaaaa wat stond er nou? Of we draaien het om, jij verstuurd een app, en denkt….ships verkeerde contactpersoon of appgroep. Met de gratis app Notisave kun je verwijderde berichten alsnog lezen…geen fijne gedachte ben ik met je eens. Zelfs als je de meldingen uitzet, zoals hier boven beschreven werkt de app nog. Alleen bij WhatsApp? Nee ook bij bijvoorbeeld Instagram. Je weet natuurlijk niet wie deze app heeft geïnstalleerd, en dus je verwijderde berichten of foto alsnog kan zien. Let er dus altijd op dat een verwijderd bericht niet automatisch betekend dat dit ook niet meer terug te halen is.
Deze app is niet te downloaden voor IPhone gebruikers, maar niet getreurd ook voor de IPhone gebruikers is een oplossing. Deze oplossing is wel meer werk, maar de goede “Baantjer” in je moet er iets voor over hebben 😊. Je ontvangt een bericht die verwijderd wordt, gooi WhatsApp van je telefoon. Installeer Whatsapp opnieuw. Je krijgt de melding of je de chats wil herstellen via de reservekopie. Kies voor ja en je zult de berichten die verwijderd waren alsnog te zien krijgen. Moet je natuurlijk wel regelmatig een reservekopie maken anders werkt het niet.
Conclusie
Met het nemen van deze stappen is je smartphone een stuk veiliger en is je privacy verbeterd. Mede door de bijzondere tijden waarin we nu leven en werken is het up to date houden van je smartphone net zo belangrijk als het op slot doen van je huis…