De leerformule van Max Verstappen: Meer snelheid in jouw ontwikkeling!

Gepubliceerd op: 29 oktober 2018Geschreven door:
Snelheid in ontwikkeling

Successen komen niet aanwaaien, die maak je zelf!

Allemaal successen? Het hoeft natuurlijk ook niet altijd even perfect te zijn, wel is het belangrijk dat jij redelijk ontspannen door het leven gaat. Uiteindelijk streven we allemaal een plezierig en gelukkig leven na.

Ervaar je wel eens spanning of minder succes dan gewenst?
In hoeverre zou dat dan aan jou kunnen liggen? Nou?

Confronterend misschien, maar niemand anders is verantwoordelijk voor jouw succes en resultaten en dus ook de spanningen die jij ervaart! Hoe jij in het leven staat heb je helemaal zelf in de hand. Iedere dag kun jij besluiten om je carrière een andere wending te geven of net dat stapje extra (of minder) te doen om meer te bereiken. Ook als je te maken hebt met hele grote tegenslagen, dan ben jij de enige die kan bepalen hoe je hiermee omgaat. Max Verstappen is voor veel mensen het toonbeeld van succes. Het lijkt allemaal ook zo makkelijk. Maar dat is het zeker niet. Leer van de technieken die hij gebruikt om succes te bereiken en geef jouw eigen carrière een boost!

1e techniek: Kijk eens achterom!

In de sportwereld is het de normaalste zaak van de wereld; Sporters reflecteren en werken aan hun eigen ontwikkeling.

Max Verstappen bekijkt, samen met zijn team, iedere race terug en bespreekt wat goed ging en wat beter kan. Een podiumplek tijdens een Formule 1 race komt je niet zomaar aanwaaien, dat vraagt om leren van je eigen gedrag en dat van anderen. De input van alle teamleden wordt daarom gevraagd na iedere race. Samen analyseren zij wat goed ging en wat beter had gekund, zowel bij het eigen team als dat van de concurrentie. Input ‘ter leeringh ende vermaeck’ zou je kunnen zeggen, want vaak is terugkijken, ook op je eigen fouten, naast leerzaam ook best grappig.

In het bedrijfsleven nemen we langzaam afscheid van de functioneringsgesprekken, precies die momenten dat medewerkers en hun leidinggevenden even werden gedwongen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe vaak kijk jij gepland of spontaan terug op de prestaties van afgelopen maand of afgelopen kwartaal? Hoe regelmatig neem jij samen met jouw collega’s de concurrentie onder de loep en leer je van hun successen?

Ga er eens mee aan de slag. Verder verbeteren kan alleen maar als je regelmatig terugkijkt op de prestaties en de wijze waarop die behaald zijn. Je hoeft maar twee vragen te stellen:
• Wat ging goed?
• Wat kan beter?

2e handvat: Vertaal de analyse in een concreet actieplan

Terugkijken is zeer waardevol, maar niet als je er geen lering uit trekt. Het terugkijken op een situatie, project of gesprek heeft alleen maar zin als je van plan bent om iets met die informatie te doen. Daarom is het waardevol om niet alleen te onderzoeken wat goed ging en wat beter had gekund, maar dat ook te vertalen naar een ‘les voor de toekomst’. Wat kun je doen om het goede te behouden en de verbeterpunten aan te pakken.

De twee logische vervolgvragen na stap 1 zijn daarom:
1. Wat kan ik doen om dat wat goed ging te behouden?
2. Wat kan ik doen om het resultaat de volgende keer te verbeteren?

Verstappen traint dagelijks, zowel lichamelijk als mentaal. Dat doet hij met de lessen die zijn getrokken uit de eerdere races. Iedereen die enigszins serieus een sport beoefent weet dat het voor elke wedstrijd nodig is om te trainen en te werken aan het behoud en verbeteren van prestaties. In het bedrijfsleven spelen we iedere dag een wedstrijd en wordt nauwelijks getraind. We besteden bar weinig tijd aan het teruggekeken op het werk van alledag, en genieten we veel te weinig van behaalde resultaten. Dit kun jij voor jezelf vandaag veranderen!

3e handvat: Bereid je goed voor!

Jaarlijks zijn er voor Verstappen slechts 21 wedstrijden te racen, dat is het moment dat hij zijn geleerde lessen in de praktijk kan brengen. De eigenlijke wedstrijd is maar een fractie van de tijd die in de hele sport gaat zitten. Sporters besteden veel tijd aan het voorbereiden op wedstrijden en het werken aan de eigen mentale flexibiliteit. Tja… hoe gaat dat bij jou? Zowel privé als op je werk?

Als ik om me heen kijk zie ik dat er bar weinig wordt voorbereid, iedere dag spelen we een wedstrijd en af en toe nemen we ‘verplicht’ nog even tijd om een project te evalueren. Bijvoorbeeld omdat de klant erom vraagt of omdat jouw (zaken)partner een belangrijk signaal afgeeft. Eerlijk is eerlijk, reflecteren en leren gebeurt te weinig. Is er bij een project veel mis gegaan? Dan vermijden we een evaluatie. Is het goed gegaan? Dan is terugkijken verspilde tijd… denken we!

Zonde! In mijn ogen ook een garantie voor achteruitgang in de toekomst. Succesvolle professionals nemen regelmatig de tijd om actief te werken aan de toekomst en een concreet stappenplan uit te werken. De grootste successen worden bereikt wanneer er ook wordt geoefend met ander gedrag. Een goede voorbereiding… is het halve werk!

4e handvat: Doen! Gewoon DOEN!

Je kunt nog zoveel plannen maken, als je niets doet gebeurt er helemaal niets. The proof of the pudding is in the eating! Zorg er daarom voor dat je handelt naar je plannen. Maak je acties SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) en zorg dat je een stok achter de deur hebt. Je kunt bijvoorbeeld jouw acties delen met jouw naaste omgeving of ze in de agenda plaatsen, je wordt er dan regelmatig aan herinnerd. Plan bijvoorbeeld nu enkele momenten in om de komende tijd even kort te reflecteren.

Een eerste stap is een maandelijks reflectie-uurtje, helemaal waardevol als je dat ook nog eens samen met iemand anders doet. Je kunt het verschil maken door af en toe even bewust stil te staan bij behaalde resultaten, na te denken over de toekomst en te werken aan het bereiken van gewenste resultaten. Het gevaar is dat we anders maar doorhollen in de mallemolen en te weinig genieten van wat we aan het doen zijn. Te vaak hoor ik professionals zeggen dat ze ‘achteraf gezien misschien toch…’. Het enige moment dat je hebt om zaken te veranderen is altijd: NU!

In de prakijk

Om echt eens even te reflecteren op jouw toekomst ben ik jou graag van dienst! Graag denk ik met je mee over jouw toekomst en trekken we lessen uit prestaties in het verleden. Samen kunnen we uitvinden wat mogelijk en nodig is om te werken aan jouw gewenste toekomst. In de trainingen en coachings bij AVK helpen we jou praktisch op weg om effectiever en efficiënter te werken. Dat kan individueel of met je team. Mijn collega’s en ik staan voor je klaar, neem contact op via info@avk.nl, dan zoeken we graag naar een passende oplossing voor jouw uitdaging!