De booming business van samenwerkingssoftware zoals Slack

Slack-Blog.png

Alle communicatie zoals e-mail en social media overzichtelijk op 1 plek.

De generatie van babyboomers (geboren tussen 1946 en 1965) vertaalde het begrip ‘vrijheid’ voornamelijk als ‘het bezitten van een eigen auto’. De millenniumgeneratie (geboren tussen 1980 en 2000) is opgegroeid in een tijd van grote veranderingen op het gebied van technologie, globalisering en economie. De millenniumgeneratie is een van de grootste generaties uit de geschiedenis en hecht onder andere meer waarde aan het ‘altijd online’ zijn en online chatten dan voorgaande generaties. Een meerderheid van deze generatie gruwelt al bij de gedachte alleen om volledig afgesloten te zijn van internet en daarmee onbereikbaar te zijn voor hun leeftijdsgenoten.

Omdat wereldwijd de populatie werkenden voor een groot deel uit deze ‘millenniumers’ bestaat, is het snelgroeiende succes van samenwerkingssoftware hiermee te verklaren. Maar liefst 77 procent* van de Nederlandse werknemers gebruikt thuis ook een of meerdere sociale media. Voor deze generatie zijn sociale media niet uitsluitend ‘leuke gadgets’ maar een essentieel stuk gereedschap om te netwerken. Daarnaast: minder dan de helft van de jongeren mailt nog dagelijks. Voorzichtig kan dan ook gesteld worden dat voor deze generatie het fenomeen e-mail als ‘ouderwets’ kan wordt beschouwd.

Naast de overbekende Cloud software en apps om samen te werken, zoals Skype (voor bedrijven), Yammer, EverNote, Dropbox, MindMeister, Google Docs en het (relatief onveilige) We Transfer is er een snel stijgende ster aan het firmament: Slack.

Eenheid in communicatie

De communicatie in veel bedrijven verloopt vaak via uiteenlopende ‘losse’ tools zoals e-mail, Sms’jes, iMessaging, etc. Niet erg efficiënt dus… Slack claimt je de eenheid terug te brengen in je communicatie.

Slack is een online tool of app waarmee je alle communicatie in een bedrijf samenbrengt op één overzichtelijke en doorzoekbare plek. Feitelijk is Slack een doorontwikkeld chatprogramma. Slack stelt je in staat om de samenwerking in jouw bedrijf enorm te verbeteren door op eenvoudige wijze groeps- en privégesprekken te voeren, taken te verdelen en zelfs grotere bestanden uit te wisselen. Slack brengt diverse communicatiemiddelen zoals e-mail, Dropbox, iMessage, Google Hangouts, Twitter, Trello en vele andere diensten samen in één platform.

Alle berichten komen op één plaats binnen: de verschillende kanalen worden automatisch met elkaar gesynchroniseerd. De binnengekomen berichten kunnen per onderwerp worden gerangschikt. Collega’s kunnen dan eenvoudig en doelgericht deelnemen aan groepsgesprekken over bepaalde onderwerpen. Op die manier creëert Slack meer efficiëntie en overzicht.

Slack is in principe gratis te gebruiken op je computer, tablet of smartphone. Wil je echter extra functionaliteit dan is een betaalde versie noodzakelijk. De betaalde variant biedt je onder andere een onbeperkte chathistorie (handig als je op zoek bent naar wat oudere berichten), uitgebreide statistieken en een flink aantal koppelingen naar andere diensten die je wellicht al in gebruik hebt.

Meld je aan voor Slacks via: http://slack.com. Hier zijn ook de apps te downloaden voor Windows, Android, Linux IOS en Windows Phone.

Skype Teams

Maar je kan ook nog heel even wachten: Microsoft heeft een eigen zakelijk communicatieplatform aangekondigd dat moet concurreren met Slack. Naar verwachting gaat de nieuwe dienst Skype Teams heten.

Het moet in Skype Teams mogelijk worden videogesprekken te voeren maar ook afspraken in te plannen en bestanden te versturen. Het zal niemand verbazen dat Skype Teams ook gaat werken met de Microsoftdiensten OneDrive en Office 365.

Skype Teams moet daarmee de concurrentie aangaan met Slack. Het is momenteel nog niet duidelijk Wanneer Skype Teams beschikbaar is. Wel is duidelijk dat Microsoft zowel een webversie introduceert als apps voor Windows, Android, iOS en Windows Phone.

* Onderzoek Deloitte (http://services.google.com/fh/files/misc/deloitte-digital-collaboration.pdf)

 

Gerelateerde trainingen