Blijvend werken aan productiviteit, met behoud van kwaliteit én energie

blog-blijvend-werken-aan-productiviteit.jpg

Productiever werken door middel van inzichten en tips.

In Nederland werken we redelijk productief. Sterker nog, wij Nederlanders behoren tot de meest productieve bevolking wereldwijd. En vanaf het begin van de financiële crisis (2008) zijn we zelfs nog productiever geworden! Allemaal mooi nieuws natuurlijk én het is slechts een deel van het hele verhaal. Helaas is de keerzijde van die productiviteit namelijk dat het verslavend werkt. En verslaving heeft altijd een down-side. Ondanks al onze goede intenties zie je het resultaat ervan dagelijks om je heen; Te veel mensen zijn gestrest en hebben weinig tijd voor de zaken die ze echt belangrijk vinden. Daarnaast verliezen we met ons scherpe oog voor kwantiteit regelmatig zicht op de kwaliteit. We draven maar door en in ons streven naar efficiënt werken, worden we vaak minder effectief (en andersom). We zijn heel hard bezig met rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Het resultaat? Een groeiend aantal werkstress slachtoffers, bedrijven die omvallen, gedwongen carrière wendingen en mensen die op hun sterfbed roepen dat ze het toch liever anders hadden gedaan.

Inzicht 1 – Balans is noodzakelijk om productief te blijven!

Door de focus op productiviteit dreigen we de balans te verliezen. En die balans, tussen productief zijn en écht rust nemen, is enorm belangrijk. Mentaal en lichamelijk is balans essentieel om gezond te blijven én goed werk te blijven leveren. In het kort gebeurt het volgende: Wanneer we druk bezig zijn, maakt ons lichaam cortisol aan. Cortisol is goed, het is een stof in ons brein die ons helpt om scherp te blijven en focus te houden. Helaas is te veel cortisol erg slecht, feitelijk een sluipmoordenaar die ongemerkt ons brein blijvend beschadigd. Wanneer we voortdurend druk bezig zijn, fysiek of mentaal, dan lukt het ons lichaam niet om cortisol af te breken. De stof blijft in ons brein en beschadigt de hippocampus, dat deel waarmee we onthouden en ons gedrag aanpassen aan de situatie. Is dat vervelend? Ja, extreem vervelend. Als de hippocampus niet goed werkt, kunnen we minder goed keuzes maken, maken we fouten en verliezen we de verbinding met onze omgeving. Blijft cortisol te lang in je lichaam, dan leidt dat onvermijdelijk tot een burn-out! Te veel mensen om mij heen heb ik erin zien belanden, vooral degene die (soms tot het laatste moment) aangaven: ‘Dat overkomt mij niet’ of ‘ik ervaar eigenlijk nooit stress’.

Daarom is het dus van belang om regelmatig rust te nemen. Verplicht het aan jezelf en zie het als een noodzaak! Zeg regelmatig ‘nee’ tegen verzoeken en vergeet af en toe het effectief en efficiënt werken. Ontspan, mediteer, geniet van een wandeling, lach met vrienden en maak eens écht contact met iemand anders. Het Nieuwe Werken biedt hiervoor perfecte mogelijkheden. Als je plaats en tijdonafhankelijk werkt, kun je de ruimte benutten door die balans te nemen. En als je denkt hiervoor geen tijd te hebben, dan ‘moet’ je eigenlijk direct beginnen! Je zult zien dat de werkdruk niet verder toeneemt, maar dat je na jouw rustmoment juist weer fris en fruitig aan het werk kunt. Als je daarvoor maar écht rust neemt om de balans te herstellen!

Inzicht 2 – Betrek anderen en vraag feedback om nóg effectiever te werken

Werk jij productief en lever je voldoende kwaliteit? Vast wel. Maar kun jij ook echt objectief kijken naar jouw eigen werkwijze om nog productiever te werken? Waarschijnlijk niet. Objectiviteit is namelijk een illusie. We kijken per definitie gekleurd naar de wereld en onze werkelijkheid wordt altijd beïnvloed door onze eigen ervaringen, onze normen en onze waarden. Door onze ‘gekleurde realiteit’ geloven we in ons eigen gelijk en laten we helaas veel kansen liggen. Kansen bijvoorbeeld om nog efficiënter of effectiever te werken. Ook ons vermogen om begrip te hebben voor een andere kijk wordt hierdoor beïnvloed. En juist die andere kijk hebben we nodig om het ‘hele plaatje’ te zien.

Wanneer we afstand nemen van ons eigen werk en echt kritisch kijken, zien we vaak voldoende dingen die beter kunnen en vooral ook zaken waarbij wij nét iets effectiever handelen dan anderen. Wanneer wij anderen vragen om feedback te geven op ons werk komt er vaak een waslijst aan verbeterpunten naar voren. Meerdere mensen zien meer dan jij alleen! Kijk daarom regelmatig samen met anderen terug naar de manier waarop jij tot resultaat bent gekomen. Vraag jouw omgeving: Wat ging er goed en wat kon er beter? Wat waarderen anderen in jou en welke verbeterpunten signaleren zij?

Toon ook bewust interesse in anderen die goede resultaten boeken met een totaal andere werkwijze. Juist van de personen die zaken volledig anders aanpakken kun je veel leren. Hun kijk op zaken is waarschijnlijk totaal anders dan die van jou. Onderzoek dus welke waarde daar in zit! De bekende psycholoog Carl Jung zei niet voor niets: Alles wat ons irriteert over anderen kan leiden tot meer begrip van onszelf.

Inzicht 3 – Gooi oude schoenen weg om nieuwe te dragen

Zoals hierboven aangegeven kan de feedback van anderen zeer waardevol zijn. Dat vergt wel dat je ook echt ander gedrag gaat inzetten. Omdat we gewend zijn om ons werk op een bepaalde manier te doen is dat veranderen best lastig. Ten eerste omdat het waarschijnlijk wel redelijk goed werkt, anders had je het wel anders gedaan. Daarnaast zijn we bedreven in onze manier van uitvoeren en bovendien kost het ons tijd om nieuw gedrag in te slijten. Wij mensen zijn behoorlijk conservatief, hoe graag we onszelf ook zien als innovators. Onze vaste patronen, zoals standaard werkwijzen, kunnen we heel lastig veranderen. Tenzij… ja, tenzij het écht nodig is. En dan is het ook vaak te laat. Recente voorbeelden zijn de vele bekende retailers die het straatbeeld verlaten. Ze verwijten het Internet en ‘lastige consumenten’. Feit is echter dat zij nagenoeg onveranderd zijn doorgerend de afgelopen jaren. Zo zijn vele organisaties en mensen overtuigd van hun eigen gelijk. Krachtig, dat zeker. Maar doorgaans ook weinig flexibel en dus breekbaar. Vaak hoor ik professionals ook zeggen dat ze weten dat iets handiger, slimmer of sneller kan… “maar dit werkt ook prima en zo ben ik het gewend” zeggen ze dan.

Wil jij als individu of organisatie overeind blijven? Zorg er dan voor dat je af en toe het roer omgooit. Dat je ‘oude schoenen’ weggooit en nieuwe aanschaft, zonder eerst te wachten tot je huidige paar volledig versleten is en je kilometers achterloopt. Om dat te doen is lef nodig. Juist als alles goed lijkt te gaan dien je na te denken over de toekomst. Experimenteer met nieuw gedrag door rigoureus afscheid te nemen van het oude. Doe het wel in een veilige setting, maar doe het vol overtuiging. Ga voor jezelf eens na over welke eigenschap jij van jezelf volledig content bent. Probeer eens om die eigenschap ‘los te laten’ en te oefenen met ander gedrag. Je kunt altijd terugvallen op het oude vertrouwde, toch is ‘loslaten’ noodzaak om radicaal te veranderen. Weg dus, die oude schoenen!

Het gaat goed hoor…

De meeste mensen werken op een manier die past bij hen en die voor henzelf goed werkt. Jij doet dat waarschijnlijk zelf ook. Zeker wanneer dit goede resultaten oplevert, is dit prima. Blijf wel scherp en onderzoek regelmatig of jij en de mensen naast jou nog ‘goed bezig zijn’ en sta open voor feedback. Door bovenstaande inzichten (de juiste balans vinden, anderen vragen om feedback en regelmatig nieuw gedrag te oefenen), kun je blijvend kwaliteit leveren met een grote glimlach op je gezicht. Dat is precies waar heel veel mensen op dit moment behoefte aan hebben! Dus wil jijzelf, jouw team of jouw organisatie blijvend duurzaam presteren? Neem dan contact op via info@avk.nl, wij helpen je graag een stap verder.